Ringdans i åtta steg

skiftesodling

Som tidigare berättat har vi utökat köksträdgården för att bättre matcha behoven i vår skiftesodling. Utmaningen med att odla i roterande skift är att de behöver vara ungefär lika stora, eftersom det även i den minsta lådan en vacker dag står potatis på schemat. Vi gillar potatis och väljer därför att se till att även det minsta skiftet ska mätta våra magar när det är dags för potatisen att landa där.

På förekommen anledning ska vi såklart berätta hur odlingsordningen ser ut:Asterväxter (sallad, jordärtsskocka, svartrot) > Backlök (alla sorters lök) > Mållväxter (mangold, rödbeta, spenat) > Kålväxter (rädisa, kålrot, kålalltmöjligt) > Selleri (morot, palsetrnacka) > Ärtväxter (bönor) > Gurkväxter (squash, pumpa) > Potatis.

Det finfina med att odla i skifte är, förutom det roliga att skissa och planera lämpligt bygge, att jorden utsätts för minskad risk för sjukdomar och att näringen balanseras och fylls på på ett sätt som gör systemet långsiktigt hållbart. Vi har ännu bara kört i tre år men känner oss redan som storbönder.

Share

2 reaktion på “Ringdans i åtta steg

Kommentarer inaktiverade.